Content Management
made easy

Spim

Omschrijving

SPIM is spam die via de instant messaging systemen verstuurd wordt, SPIM staat dan ook voor "SPam via Instant Messaging".

Voor spammers opent dit veel nieuwe mogelijkheden, ze ontwikkelen nu al systemen waarbij ze automatisch en anoniem miljoenen berichten tegelijk naar willekeurige IM-gebruikers kunnen sturen.

Maar waarnemers voorspellen dat spim net zoveel schade zal kunnen berokkenen als spam.

Komt daar nog bij dat de meeste IM-diensten (zoals bijvoorbeeld AOL, MSN en Yahoo) gratis zijn. Een spammer kan dus gewoon een aantal valse identiteiten aanvragen, en zijn vervelende boodschappen beginnen te versturen.

Door gebruik te maken van bots die chatrooms afschuimen worden er adressen verkregen. Daarnaast wordt er ook gebruikgemaakt van software die zelf namen genereert. Instant messenger-gebruikers kunnen echter de pijn van de spim wat verlichten door goed gebruik te maken van de buddy list of contact list, door enkel berichten toe te laten van personen die in hun lijst zitten. Hierdoor wordt het voor spimmers moeilijker om hun berichten te verspreiden. De buddy list werkt als het ware als een filter, iets waar de meeste e-mailers geen gebruik van maken.

Als tegenmaatregel gebruiken spimmers steeds vaker bugs en openingen in de IM-software om toch maar hun spim kwijt te kunnen. Door bijvoorbeeld een link te sturen met een bepaalde code, kan de spimmer gebruikmaken van de buddy list wanneer de gebruiker de link activeert. Een andere manier om aan adressen te komen, is een chatbot die gebruikers probeert over te halen om het programmaatje toe te voegen aan de buddy list van de gebruiker en verder ook het chatbot-adres te laten verspreiden met behulp van de gebruiker.

Contact - Administratie - Site Map